Hore
5 tipov, ako sa efektívne naučiť francúzštinu

5 tipov, ako sa efektívne naučiť francúzštinu

Francúzština patrí medzi top 5 svetových jazykov, ktorým sa dorozumieva viac ako 300 miliónov ľudí na svete. Určite ale nie je práve najjednoduchší jazyk na učenie. Ak si sa rozhodol učiť sa po francúzsky, dobre vieš, že francúzština vyžaduje veľkú trpezlivosť a odhodlanie. Ponúkame ti niekoľko praktických tipov, ako sa naučiť francúzštinu efektívnejšie.

Hlavná je motivácia

Najdôležitejšie je určiť si cieľ, kvôli ktorému sa chceš zlepšiť vo francúzskom (ale aj akomkoľvek inom) jazyku. Môže to byť kvôli práci, cestovaniu, presťahovaniu, tiež kvôli partnerovi, ktorý je Francúz. Tento cieľ je potrebné mať stále pred očami.

Francúzština - 5 tipov

1. Nauč sa základy pravidelne a systematicky

Francúzština má svoje osobité gramatické pravidlá a komplikovanejšie vetné štruktúry, ktoré sa odlišujú od iných jazykov. Napríklad sloveso sa v každej osobe časuje inak. Výslovnosť takmer
každého slova je iná. Slovo sa inak píše a inak vyslovuje. Málokedy sa určité slovo rovnako píše aj vyslovuje. Je dôležité venovať pozornosť učeniu sa základných pravidiel a postupne ich rozširovať.
Správna výslovnosť je veľmi dôležitá, je potrebné učiť sa ju od začiatku.

2. Praktizuj konverzáciu s „native speakers“

Jeden z najlepších spôsobov, ako zlepšiť svoje konverzačné schopnosti, je rozprávať sa s rodenými hovoriacimi. Vyhľadaj príležitosti na konverzáciu po francúzsky hovoriacimi ľuďmi osobne alebo cez internet. Najlepšie je stráviť pár mesiacov vo Francúzsku, kde si reč napočúvaš.

Francúzština: 5 tipov, ako sa ju efektívne naučiť

3. Francúzska gramatika je nezáživná, ale bez nej to nejde

Gramatiku sa treba učiť systematicky. Tak ako aj v nemčine, je potrebné sa naučiť vždy podstatné meno spolu s členom la alebo le. Nikdy sa neuč osamotené slovo. To je veľmi základná chyba, na
ktorú doplácajú všetci študenti. Uč sa slovesá spolu s predložkami. Postupné učenie sa predložiek je ľahšie na zapamätanie.

4. Pozri si filmy a počúvaj hudbu vo francúzštine

Pozeranie francúzskych filmov s titulkami a počúvanie hudby vo francúzštine je nevyhnutné pre lepšie natrénovanie jazyka. Dôležité sú tiež zaujímavé podcasty a rádio.

Francúzština: 5 tipov, ako sa ju efektívne naučiť

5. Vytvor si zošit s frázami pre každodenné použitie

Namiesto toho, aby si sa sústredil iba na izolované osamotené slová, vytvor si slovníček s frázami, ktoré budeš potrebovať vo svojom každodennom živote. Zameraj sa na témy ako pozdravy, nákupy, reštaurácia, cestovanie, hotel, letisko a iné. Tieto frázy ti pomôžu začleniť francúzštinu do tvojho života napr. namiesto slova zubná kefka, sa nauč spojenie „umývať si zuby s kefkou“, snaž sa toto slovo napasovať do viet. Stále si opakuj, neuč sa len stále nové slovíčka. Opakovanie je matka múdrosti.

Tieto konkrétne tipy ti môžu pomôcť zefektívniť učenie francúzštiny a dosiahnuť pokrok oveľa rýchlejšie. Sústreď sa, buď trpezlivý – tvoj pokrok bude časom čoraz viac viditeľný.
Netrúfaš si na francúzštinu ako samouk? Potom sa prihlás na náš kurz francúzštiny!